
Schiphol in zee is geen optie meer...
Maar Schiphol aan zee moet nog ter sprake komen!
Er is tot nog toe geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een onderzoek naar een luchthaven in zee. Maar dat wil niet zeggen dat er geen meerderheid kan ontstaan voor een luchthaven aan zee.
Een van de bezwaren van tegenstanders van een nationale luchthaven in zee is dat dit te duur zou zijn en je er geen problemen mee oplost.
Bij Plan West-Holland zijn deze bezwaren niet aanwezig!
In tegendeel zou je kunnen zeggen. Daar is een groot deel van het vliegveld bestemd voor de meeste vracht die nu op het huidige Schiphol afgehandeld wordt. Maar natuurlijk ook voor het personenvervoer van de mensen die op West-Holland wonen.
Het is gesitueerd op de landtong die "IJmonde" is genoemd. Hierdoor hebben aanzienlijk minder mensen hinder van geluidsoverlast en fijnstof wat al een winst op zich is. Omdat dit nieuwe vliegveld (een uitbreiding van het huidige Schiphol) een onderdeel kan vormen van een cluster van vijf vervoersystemen op een toplocatie, zal dit voor Nederland een sterke economische opleving kunnen betekenen. Ons land is immers een belangrijk invoer- uitvoer- en doorvoerland van goederen. Uiteraard kunnen de bewoners, bezoekers en werknemers van West-Holland ook gebruik maken van "Schiphol 2".
Dit Schiphol 2 zal verreweg de meeste vrachtvluchten van het huidige Schiphol overnemen waarbij dit vrachtvervoer aansluiting zal hebben op alle andere vervoersystemen op deze locatie.
Het huidige Schiphol (verlost van het vele vrachtvervoer) kan dan inkrimpen tot aanvaardbare proporties waarbij geluidsoverlast en fijnstof sterk gereduceerd zullen worden.
Het aantal start- en landingsbanen op IJmonde is zeker toereikend voor deze nieuwe opzet! Het huidige Schiphol zal dan voornamelijk gebruikt kunnen worden voor personenvervoer en sporadisch voor vrachtvervoer indien dit noodzakelijk blijkt te zijn. Dit heeft tot gevolg dat Schiphol op de huidige locatie aanzienlijk minder vluchten hoeft te verzorgen en dus ook veel minder geluidsoverlast en fijn stof zal produceren. De Polderbaan zal in dit plan wellicht overbodig worden waarbij dit gebied eventueel voor woningbouw bestemd zal kunnen worden.
kort samengevat:
Het huidige Schiphol zal in omvang voor een groot deel afnemen en voornamelijk gebruikt worden voor personenvervoer. Hierdoor kan de Polderbaan waarschijnlijk opgeheven worden om eventueel plaats te maken voor woningbouw.
Schiphol 2, gelegen op IJmonde, zal voor een groot deel gebruikt worden voor vrachtvervoer maar natuurlijk ook voor het personenvervoer voor de bewoners, bezoekers en werknemers van West-Holland. De omvang van dit vliegveld kan voor langere tijd als toereikend beschouwd worden.
Het argument dat er in de Noordzee dus geen ruimte meer is voor een luchthaven in zee door de windmolenparken is niet van toepassing op een luchthaven aan zee op West-Holland.
Bekijk daarom ook "IJmonde" op pagina 3.
Bij Plan West-Holland is geen sprake van een dure en gevaarlijke tunnel. Gevaarlijk omdat er bijvoorbeeld dagelijks tankwagens ondermeer met kerosine doorheen moeten. Stel dat daar een aanrijding mee zou gebeuren en de tunnel door zou breken. Probeer het je voor te stellen! Het risico van een dergelijke tunnel is te groot en gaat er dan ook niet komen! Bij PWH is er sprake van een relatief korte brugverbinding van tussen de 150 en 200 meter waar auto- en vrachtvervoer als ook een railverbinding voor een optimale doorstroom van mensen en goederen plaats kan hebben en die tevens ruim genoeg is om het scheepvaartverkeer een goede doorgang te kunnen bieden.
Een realistisch en effectief plan zal het worden wanneer Schiphol op West-Holland voornamelijk een uitbreiding van het huidige Schiphol zal zijn. Hierbij blijft het huidige Schiphol grotendeels in tact maar zal wel afgeslankt kunnen worden door de Polderbaan op te heffen voor eventuele woningbouw. In de wijde omgeving van het huidige Schiphol zal het aanmerkelijk rustiger worden, wellicht tot grote opluchting van de bewoners in en rond dit gebied.
Vrachtvervoer in combinatie met personenvervoer zal dus plaats vinden op "Schiphol 2" op het West-Hollandse IJmonde terwijl het overige personenvervoer op het huidige maar afgeslankte Schiphol zal plaatsvinden. Dit is een logische verdeling omdat op IJmonde voornamelijk goederen zullen worden uitgewisseld met de andere vervoerssystemen. Op het huidige Schiphol zal het personenvervoer centraal blijven staan waar de infrastructuur al voor aanwezig is. Onze luchthaven krijgt zodoende beduidend meer capaciteit terwijl fijnstof en de geluidsoverlast aanzienlijk zal worden teruggebracht.
Op 12 december 2019 in het nieuws: In de Canadese plaats Richmond heeft vliegtuigmaatschappij Harbour Air dinsdag een eerste vlucht gemaakt met een compleet elektrisch aangedreven vliegtuig, zo meldt het bedrijf. Nederland zou voorop moeten lopen met volledig electrisch vliegen en onze vliegvelden daar al op voor kunnen bereiden. Dit geeft een optimistisch en realistich beeld over de toekomst van de luchtvaart. Wanneer de accu's en de elektromotoren voor vliegtuigen verder ontwikkeld worden lijkt het denkbaar dat wanneer West-Holland een feit zal zijn, er al veel meer elektrisch zal worden gevlogen en de overlast van fijnstof en geluid enorm zal afnemen.
volgende
vorige
overzicht